Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας
Το site μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει τη διαδικτυακή εμπειρία σου. Εφόσον συνεχίσεις, συμφωνείς με την χρήση των cookies από εμάς!
×
e-koutras
×
 x 

Items: 0
Sunday, 12 April 2020 00:00

Ενεργειακή Σήμανση: Υποχρεωτική για κάθε ηλιακό θερμοσίφωνα!

Με την περιβαλλοντική συνείδηση να είναι, πλέον, ανεπτυγμένη στην πλειοψηφία του κόσμου, η ενεργειακή σήμανση (energy labeling) αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο, με την αναγραφή της σε διάφορες κατηγορίες οικιακών συσκευών να θεωρείται υποχρέωση των κατασκευαστών, με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση του αγοραστικού κοινού.

Τί είναι όμως η ενεργειακή σήμανση και γιατί είναι σημαντικό και απαραίτητο να υπάρχει και στο δικό σας ηλιακό θερμοσίφωνα;

Ενεργειακή σήμανση: Η ιστορία της

Η ενεργειακή σήμανση καθιερώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκδοση της οδηγίας 92/75/22.09.92. Όσον αφορά την Ελλάδα, η εφαρμογή της έγινε με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 180/1994, το οποίο και έθεσε το γενικό νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης στις οικιακές συσκευές.

Με την πάροδο των ετών, εκδόθηκαν μία σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την εφαρμογή της ενεργειακής σήμανσης σε διάφορες κατηγορίες οικιακών συσκευών, στις οποίες κατατάσσεται και ο ηλιακός θερμοσίφωνας.

Από τις 26/09/2015, τέθηκε σε ισχύ η οδηγία για την υποχρεωτική αναγραφή της Ενεργειακής Σήμανσης των προïόντων. Όσον αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, η ενεργειακή σήμανση απεικονίζεται με μια ετικέτα πάνω στη συσκευασία του δοχείου αποθήκευσης νερού, στην οποία θα πρέπει να αναφέρονται, εκτός της ενεργειακής κλάσης του δοχείου, τα εξής στοιχεία:

  • οι πάγιες απώλειες
  • ο όγκος αποθήκευσής του.

Γιατί είναι σημαντική η ενεργειακή σήμανση

Η ενεργειακή σήμανση, στην ουσία, αποτυπώνει το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων που συνδέονται με την κατανάλωση ενέργειας, με απώτερο σκοπό την ενημέρωση του καταναλωτή αναφορικά με τη σχέση κατανάλωσης και επιδόσεων.

Υπάρχουν, στο σύνολό τους, επτά ενεργειακές κλάσεις από το Α έως το G, με την Α να παρουσιάζει την καλύτερη απόδοση, και ως εκ τούτου την πιο οικονομική λειτουργία, και τη G να αντιστοιχεί σε μη αποδοτικές συσκευές. Με το νέο σύστημα σήμανσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 3 πρόσθετες τάξεις (Α+, Α++, και Α+++).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρέπει να στοχεύουμε στην επιλογή συσκευών όσο το δυνατόν υψηλής ενεργειακής κλάσης καθώς με αυτό τον τρόπο εξοικονομείται ενέργεια, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.

Τέλος, όλα τα προϊόντα, που υπάγονται στο energy labeling, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ετικέτες που θα απεικονίζουν την ενεργειακή κατανάλωσή τους με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εφικτή η σύγκριση με παρόμοιες συσκευές και μοντέλα της ιδίας ή άλλης εταιρίας.

Σκοπός Ενεργειακής Σήμανσης

Ο σκοπός της ενεργειακής σήμανσης είναι να στρέφονται οι καταναλωτές σε περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές συσκευές καθώς και να αποφεύγουν να προτιμούν αντίστοιχες συσκευές με μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία διαδικασία ανάδειξης των εταιριών που συμμορφώνονται με τους κανόνες και δείχνουν εμπράκτως το φιλικό τους πρόσωπο προς το περιβάλλον.

Ως εκ τούτου, οι λιγότερο αποδοτικές συσκευές και αυτές που δεν φέρουν σήμανση θα οδηγούνται προς απόσυρση…

Εάν και εσείς βρίσκεστε στη διαδικασία έρευνας για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα που εξετάζετε φέρουν τη σωστή ενεργειακή σήμανση. Μέσα από αυτή την έρευνα, θα είστε σε θέση να κάνετε τη σύγκριση με τα αντίστοιχα δικά μας προϊόντα, ώστε να επιλέξετε αυτό που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.

Εάν, όμως, έχετε περισσότερες απορίες γύρω από την ενεργειακή σήμανση, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας. Το προσωπικό μας θα είναι διαθέσιμο να σας ενημερώσει για ό,τι χρειαστείτε.

Μέχρι τότε, συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες!

Πηγή: www.nobel.gr

×

TOP