e-koutras
×
 x 

Items: 0
Friday, 12 May 2017 03:00

Συμβουλές για Ανακαίνιση Μπάνιου

Πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση του μπάνιου σας, υπάρχει μία σειρά από πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψη σας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μπάνιο το οποίο θα σας εξυπηρετεί εργονομικά & θα ταιριάζει στην αισθητική σας. Καλό θα ήταν πριν προβείτε στην οποιαδήποτε ανακαίνιση, να σκεφτείτε όλες τις παραμέτρους, τόσο τους οικονομικούς, όσο & τους πρακτικούς παράγοντες για να έχετε ένα σωστό ξεκίνημα.

Οργανώστε & καταγράψτε τις δυνατότητες & τις επιθυμίες σας.

Είναι σημαντικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία ανακαίνισης, να γνωρίζετε πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε. Κάντε μια έρευνα αγοράς & αποφασίστε τι θα θέλατε να έχει το νέο σας μπάνιο & πως περίπου το φαντάζεστε. Υπάρχει στην αγορά μία τεράστια γκάμα από υλικά, επένδυσης, ειδή υγιεινής, αξεσουάρ κλπ., όπου μπορείτε να πάρετε ιδέες μέσο Internet, τα περιοδικά, τα μαγαζιά & τις διάφορες εκθέσεις που κατά καιρούς γίνονται. Στη συνέχεια σας προτείνουμε να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σε πράγματα που οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν & στα πράγματα που θα θέλατε να γίνουν αλλά δεν είστε σίγουροι για το οικονομικό η το σχεδιαστικό κομμάτι αυτών

 

Απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Αφού έχετε αποκτήσει μία καλή εικόνα του τι χρειάζεστε, επικοινωνήστε με τους ειδικούς του είδους. Καλό θα είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο τεχνικό γραφείο ή εταιρία που ασχολείται με ανακαινίσεις, για να σας οργανώσει, να σας συμβουλέψει, να σχεδιάσει & να σας φτιάξει μια οικονομοτεχνική μελέτη για το σύνολο των εργασιών που χρειάζεται το μπάνιο σας, κομμένη & ραμμένη στα μέτρα σας! Όταν με το καλό τελειώσετε & με αυτό το βήμα, θα έχετε καταφέρει τα παρακάτω:

  • Θα έχετε βρει συνεργείο ανακαινίσεων για να επιμεληθεί την ανακαίνιση.
  • Θα ξέρετε πόσες μέρες θα διαρκέσουν οι εργασίες, ακριβώς.
  • Θα έχετε σχέδιο του νέου σας μπάνιου με όλες τις λεπτομέρειες, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία.
  • Θα γνωρίζετε το πόσο ακριβώς θα κοστίσουν οι εργασίες & τα είδη υγιεινής διότι θα έχετε στα χεριά σας μια αναλυτική μελέτη με όλες τις εργασίες που θα χρειαστούν.
  • Θα γνωρίζετε τα είδη υγιεινής που θα τοποθετηθούν στο μπάνιο σας.
  • Θα είστε σίγουροι & ενημερωμένοι για τις εκάστοτε εγγυήσεις σε εργασίες & υλικά.

 

Αλλάξτε αποχέτευση, υδραυλικά & ηλεκτρολογικά

Στην ανακαίνιση του μπάνιου σας θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε την αλλαγή όλων των υδραυλικών εγκαταστάσεων (σωληνώσεις) & σε καμία περίπτωση να μην αφήσετε παλιούς σωλήνες. Αυτό πρέπει να συμβεί γιατί τα παλιά δίκτυα & οι σωληνώσεις θα χρειαστούν σε σύντομο χρόνο επισκευή. Αυτό σημαίνει πως θα δημιουργούνται μερεμέτια & πολύ συχνά θα ξηλώνονται τμήματα του καινούργιου σας μπάνιου για να επισκευάσουμε κάτι που είχε μείνει από παλιά. Το να δημιουργήσετε, λοιπόν, ένα ολοκαίνουριο μπάνιο με παλιά δίκτυα είναι σαν να σαμποτάρετε την ανακαίνιση σας. Γι’ αυτό, επιμείνετε στην αντικατάσταση των υδραυλικών σας εγκαταστάσεων, με δίκτυο νέας τεχνολογίας. Τέλος αν το μπάνιο δεν διαθέτει παράθυρο φροντίστε οπωσδήποτε την εγκατάσταση ενός καλού μηχανισμού για εξαερισμό.Αποφασίστε με βάση το μέγεθός του μπάνιου σας

Το μέγεθος του μπάνιου είναι αρκετά σημαντικό, κυρίως στην περίπτωση όπου ο χώρος είναι περιορισμένος. Σε ένα μικρό μπάνιο θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε το χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να εξασφαλίσετε όσο το δυνατόν καλύτερη διαρρύθμιση με περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους. Κάποιες τέτοιες λύσεις είναι επιλέγοντας ντουζιέρα & δημιουργώντας εσοχικά ράφια στο εσωτερικό της, να διαλέξετε εναέρια λεκάνη & επιτοίχιο καζανάκι (επώνυμης εταιρίας ), εναέριο έπιπλο με νιπτήρα ή απλά επιτοίχιο νιπτήρα & καθρέπτη με ντουλάπι. Η τοποθέτηση διαφανούς καμπίνας βοηθάει στην αίσθηση ευρυχωρίας σε ένα μικρό μπάνιο, όπως επίσης & οι μεγάλοι καθρέπτες. Τοποθετήστε σπαστή η συρόμενη πόρτα για την εξοικονόμηση του εσωτερικού σας χώρου. Γενικά υπάρχουν πολλές λύσεις που θα σας εξοικονομούσαν χώρο χωρίς να υστερούν σε λειτουργικότητα, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε μία καλή έρευνα αγοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση.

 

Σκεφτείτε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε

Για το δάπεδο & τους τοίχους, μια ασφαλή επιλογή είναι αυτή της τοποθέτησης των πλακιδίων. Παρόλα αυτά υπάρχει & το μάρμαρο η κάποιες επενδύσεις με πετρώματα, που όμως θα ανεβάσει τον προϋπολογισμό του ψηλά. Αν στους τοίχους παρ’ όλα αυτά επιλέξετε κάποια βαφή φροντίστε να είναι από γνωστή εταιρία, να έχει ιδιότητες αποφυγής υγρασίας & να προτιμήσετε γυαλιστερή αποτέλεσμα που έχει μια + προστασία λόγο του λούστρου. Σε κάθε περίπτωση να έχετε υπόψη σας πως η βαφή όσο καλή & αν είναι, θα έχει μικρή & συγκεκριμένη διάρκεια ζωής. Μία άλλη εναλλακτική λύση που είναι αρκετά διαδεδομένη & δίνει ιδιαίτερο χαρακτήρα, είναι αυτή της πατητής τσιμεντοκονίας. Πρόκειται για ένα υλικό επένδυσης που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις επιφάνειες (οριζόντιες ή κάθετες) το οποίο επιτρέπει στις επιφάνειες να αναπνέουν ενώ ταυτόχρονα δεν απορροφά νερό. Εδώ θέλει προσοχή το συνεργείο που θα το αναλάβει, καθώς όσο & αν εύκολο φαίνεται & σας το παρουσιάζουν, αν δεν τηρήσουν ακριβώς τις προδιάγραφες τις κατασκευής, το αποτέλεσμα (φαινομενικά) θα είναι σαν  αυτό που σας έταξαν, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα δημιουργούνται αστοχίες στο υλικό & σκασίματα που θα ευχόσασταν να μην το είχατε επιλέξει ποτέ.

 

Διαλέξτε τα κατάλληλα είδη υγιεινής

Η επιλογή των ειδών υγιεινής πρέπει να γίνεται με βάση την πρακτικότητα, την ποιότητα & την αισθητική. Αρχικά προσέξτε τα είδη υγιεινής να ταιριάζουν μεταξύ τους σε γραμμή & στυλ. Ιδανικά επιλέξτε μία σειρά της ίδιας εταιρίας. Αν το επιτρέπει ο χώρος σας ωραίο θα είναι & κάποιο έπιπλο με νιπτήρα, προκειμένου να εξασφαλίσετε επαρκή χώρο για αποθήκευση σε πραγματάκια της καθημερινής σας φροντίδας. Ένα έπιπλο μπάνιου μπορεί να περιλαμβάνει ράφια, συρτάρια ή συρόμενες θήκες, ανακλινόμενο ντουλάπι με θήκη για άπλυτα, κτλ. Εναλλακτικά αν έχουμε ένα πιο μεγάλο μπάνιο & το επιτρέπει βέβαια ο σχεδιασμός, μπορείτε να κατασκευάσετε χτιστό έπιπλο, με επικαθήμενο η υποκαθήμενο νιπτήρα, για αισθητική & όχι μόνο. Τα κρεμαστά έπιπλα είναι καλύτερα για μικρότερα μπάνια γιατί αφήνουν το δάπεδο ελεύθερο, διευκολύνεται το καθάρισμα & δίνει στο χώρο μια πιο ευρύχωρη εικόνα. 

 Επιλέξτε τις κατάλληλες μπαταρίες & με γνώμονα το μέγεθος του νιπτήρα & το design αποφασίστε για το ύψος & την αισθητική. Η επιλογή της λεκάνης είναι πολύ σημαντική, τόσο ως προς το σχήμα όσο & προς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Γενικά οι πιο οβάλ λεκάνες είναι πιο αναπαυτικές, οι κυκλικές όμως ενδείκνυνται καλύτερα για μικρότερα μπάνια. Φροντίστε να αγοράσετε λεκάνη όπου το ύψος της θα σας βολεύει καλύτερα. Ένα νορμάλ ύψος καθίσματος είναι 35-41 εκ. Η πίεση του νερού στο καζανάκι επίσης είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή, πάντα σε συνάρτηση με τη μορφολογία της λεκάνης & τις ιδιότητες του κάθε συστήματος απομάκρυνσης των αποβλήτων. 

Υπάρχει μεγάλη γκάμα στα συστήματα απομάκρυνσης των αποβλήτων ως προς την αποτελεσματικότητα τους τόσο σε σχέση με την εξοικονόμηση νερού, όσο & με την αποφυγή απόφραξης. Τέλος επιλέξτε ανάμεσα σε ντουζιέρα ή μπανιέρα. Από την μία η μπανιέρα είναι πιο αναπαυτική & μπορεί να συνδυαστεί & με υδρομασάζ από την άλλη πάλι αν δεν είστε από τους λουόμενους που κάνουν ξαπλωτοί το μπάνιο τους, επιλέξτε καμπίνα ντουζιέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά είδη καμπίνας ως προς το υλικό τους, τον τρόπο που ανοίγουν & την υφή του τζαμιού (διαφανές, ματ, καθρέπτης, με νερά, με ρίγες, με σχέδια κτλ). Εναλλακτικά μπορείτε να διαλέξετε ένα απλό διαχωριστικό τζαμιού ή μία κουρτίνα.

 

Επιλέξτε τον κατάλληλο φωτισμό & τη θέρμανση σας

Ο φωτισμός είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Τοποθετήστε δύο φωτιστικά δεξιά & αριστερά του καθρέπτη ή ένα από πάνω προκειμένου να μην δημιουργούνται σκιές. Είναι καλό να σκεφτείτε καλά τις θέσεις των φωτιστικών σας σημείων προκειμένου να περαστούν εξαρχής οι απαραίτητες γραμμές & να μην δημιουργηθούν μερεμέτια στην πορεία. Προμηθευτείτε φωτιστικά που ταιριάζουν στο στυλ & την αισθητική του μπάνιου. Μία καλή & σύγχρονη λύση για τη θέρμανση του μπάνιου σας είναι η τοποθέτηση θερμαινόμενης πετσετοκρεμάστρας αντί του συμβατικού σώματος καλοριφέρ. Πέρα από την θέρμανση του μπάνιου, παρέχει χώρο για να κρεμάτε ρούχα & πετσέτες.

 

Επιλέξτε τα κατάλληλα αξεσουάρ – Τοποθετήστε τα σωστά

Η προμήθεια & η τοποθέτηση των αξεσουάρ, συνήθως είναι & η τελευταία εργασία που γίνεται στο μπάνιο. Επιλέξτε ανάμεσα από ανοξείδωτα, πλαστικά ή πορσελάνινα αξεσουάρ, βάση πάντα τις ανάγκες σας & την αισθητική του μπάνιου.

Η τοποθέτηση τους θα πρέπει να γίνει με προσοχή στα ενδεδειγμένα σημεία, προκειμένου να είναι εργονομική η θέση τους. Πριν τρυπήσετε τον τοίχο για να τα τοποθετήσετε φροντίστε να είστε σίγουροι για το ύψος ή τη θέση, για μην δημιουργήσετε άσκοπες τρύπες, χαλώντας έτσι τα πλακάκια η το οποιοδήποτε υλικό είναι υπενδεδυμένο το μπάνιο. Παρακάτω θα σας πούμε για κάποιες ενδεικτικές διαστάσεις αλλά εννοείτε ότι εσείς θα πρέπει προσαρμόστε τα μεγέθη & τα  ύψη βάση των συνήθειων σας:

Καθρέπτης:
Η θέση του ποικίλει ανάλογα με το είδος & τις διαστάσεις του καθρέπτη. Σαν βάση μπορείτε να πάρετε την τοποθέτηση του στα 95-105εκ., απόσταση από το διαμορφωμένο δάπεδο μέχρι το κάτω μέρος του καθρέπτη.

Ράφια:
Η θέση τους εξαρτάται από τη χρήση του ραφιού & το τι αυτό εξυπηρετεί. Συνήθως η τοποθέτηση ραφιών γίνεται στα 90-120εκ. από το δάπεδο.

Πετσετοκρεμάστρα:
Στην τοποθέτηση των κρεμαστρών θα πρέπει να συνυπολογισθεί & το αν η χρήση τους γίνεται & από μικρά παιδιά. Γενικά μία κατάλληλη θέση για δακτύλιο είναι 125-135εκ. από το δάπεδο & γύρω στα 50εκ. όταν η μέτρηση γίνεται από το ύψος του νιπτήρα. Αν πρόκειται για μπάρα για μεγάλες πετσέτες τότε τοποθετήστε 155-175εκ. από το δάπεδο, για πετσέτες χεριών γύρω στα 120εκ. ενώ για παιδιά γύρω στα 90 εκ. Πριν την τοποθέτηση τους δώστε προσοχή στην θέση των πριζών & στην ύπαρξη τυχών διακοσμητικών πλακιδίων & τοποθετήστε ανάλογα.

Θήκη για χαρτί υγείας:
Τοποθετείται σε ύψος μεταξύ 65 & 75εκ. από το έδαφος & σε απόσταση 20-30 εκ. από τη λεκάνη.

Κουρτίνα μπάνιου:
Στην περίπτωση μπανιέρας τοποθετήστε τη σε τέτοιο ύψος ώστε η άκρη της κουρτίνας να βρίσκεται στη μέση του πλαϊνού τοιχώματος εσωτερικά, έτσι ώστε να μην βγαίνει από την μπανιέρα με την πίεση του νερού ενώ ταυτόχρονα να μην έρχεται σε επαφή με τα νερά στον πάτο & να διατηρηθεί καθαρή περισσότερο καιρό. Στην περίπτωση ντουζιέρας η άκρη της κουρτίνας πρέπει να φτάνει στον πάτο.

 

Πηγή: www.anakainisi.com.gr

×

TOP